A C-vitamin hiány legismertebb következménye a skorbut nevű betegség, mely egyszerre érinti az izmok és csontok egészségét, az immunrendszert, valamint érzelmi állapotunkat.

Egyes kutatók szerint a skorbut a túlzott acidózis, azaz a szervezet elsavasodásának eredménye. A rendkívül súlyos, az esetek többségében halálos betegség a tengerészek körében fordult elő a 18. századot megelőzően.
 
A betegség az utóbbi időben újra felütötte a fejét a táplálkozási gondokkal küzdő tinédzsereknél (bulímia, anorexia, stb.). Időseknél és alkoholistáknál is előfordulhat a betegség a C-vitamin elégtelen felszívódása miatt, de okozhatják gyógyszerek is. Azoknál a csecsemőknél, akiket nem szoptatnak, szintén skorbuthoz hasonló tünetek fordulhatnak elő. A legtöbb bébiételben található hozzáadott C-vitamin. 

A legtöbb állat képes saját maga előállítani a szervezete számára szükséges mennyiségű C-vitamint, így gyorsabban tudnak felépülni a betegségekből és sérülésekből. Az emberből és még néhány állatból azonban hiányzik az a gén, mely a C-vitain előállításához nélkülözhetetlen. 

c_vit.jpg

Mik a skorbut korai jelei?

1, Krónikusan alacsony energiaszint, depresszió, a csontok meggyengülése.

2, Vérző íny, gyenge fogak, fogszuvasodás. A C-vitamin nélkülözhetetlen a kollagén felépüléséhez.

3, Gyors hangulatváltozás. 

4, Könnyen kialakuló sérülések, horzsolások, lassan gyógyuló sebek. 

5, Krónikus végtag és/vagy ízületi fájdalom.

6, Vérszegénység, az immunrendszer meggyengülése (elkapunk minden náthát).

A skorbut már napi 80 mg C-vitaminnal megelőzhető, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi az ember napi C-vitamin szükséglete. Mikor az ősember átment a szavannán és a dzsungelen, a dzsungel is átment benne táplálék formájában, Szent Györgyi Albert szerint. Ez pedig a számítások szerint napi 2000-4000 mg C-vitamin elfogyasztását jelentette. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!